Facebook pixel

0700 17 470

0
media

    ЕС публикува своята нова директива „Общо зарядно устройство“ в своя Официален вестник и с това най-накрая получаваме датата, от която тя влиза в действие. От 28 декември 2024 г. всеки телефон, таблет, камера, чифт слушалки и тапи, слушалки, ръчна конзола за видеоигри, преносим високоговорител, електронен четец, клавиатура, мишка и преносима навигационна система, продавани в ЕС, ще трябва да има USB Type-C порт. Ако зареждането е по-високо от 15 W, тогава е необходимо също така да се включи USB захранване.

    Това очевидно ще се отрази на Apple, както медиите широко съобщават, откакто законът беше само идея, но не просто - другите производители на устройства ще трябва да осигурят USB-PD съвместимост, ако имат продукти, които се зареждат със скорост над 15 W. Освен това, тази директива обхваща само кабелно зареждане, така че Apple може просто да реши да премахне изцяло порта за зареждане от своите iPhone и да разчита само на безжично зареждане. Това не би го поставило в нарушение на тези разпоредби и това е ход, за който вече се говореше много пъти.

    От 28 април 2026 г. същите разпоредби относно използването на USB Type-C ще важат и за лаптопи. Следващата стъпка е държавите-членки на ЕС да приемат и публикуват до 28 декември 2023 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими за спазване на тази директива.

  • Dec 09, 2022
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*