Facebook pixel

0700 17 470

0
media

Microsoft настояваше през 2023 г. да добави генеративни AI възможности към своя софтуер, като дори разшири своя нов Copilot AI асистент до Windows 10 в края на миналата година. Сега тези усилия за трансформиране на персонални компютри на софтуерно ниво се разширяват и до хардуера: Microsoft добавя специален клавиш Copilot към компютърните клавиатури, коригирайки стандартната клавиатурна подредба на Windows за първи път, откакто клавишът Windows се появи за първи път на неговата Natural Keyboard през 1994 г. 

Клавишът Copilot очаквано ще отвори генериращия AI асистент Copilot в Windows 10 и Windows 11. На актуален компютър с Windows с активиран Copilot в момента можете да направите същото, като натиснете Windows + C. За компютри без Активиран Copilot, включително тези, които не са влезли в акаунти на Microsoft, вместо това клавишът Copilot ще отвори Windows Search (въпреки че това е някак излишно, тъй като натискането на клавиша Windows и след това въвеждането директно в менюто "Старт" също активира функцията за търсене).

Бързо демонстрационно видео на Microsoft показва клавиша Copilot между групата клавиши със стрелки и десния бутон Alt, място, където много клавиатури обикновено поставят бутон за меню, десен клавиш Ctrl, друг Windows клавиш или нещо подобно. Точното позициониране и замененият клавиш могат да варират в зависимост от размера и оформлението на клавиатурата.

Попитахме Microsoft дали ще се изисква ключ Copilot за OEM компютри в бъдеще; компанията ни каза, че ключът не е задължителен сега, но че очаква ключовете Copilot да бъдат задължителни на клавиатурите на Windows 11 „след време“. Microsoft често налага някои допълнителни хардуерни изисквания на големите производители на компютри, които продават Windows на своите устройства, извън това, което е строго необходимо за стартиране на самия Windows.

Ако не друго, този нов ключ е знак за това колко много Microsoft иска хората да използват Copilot и другите му генеративни AI продукти. Много минали фирмени инициативи – Bing, Edge, Cortana и Microsoft Store, за да назовем само няколко – никога не успяха да се впишат в хардуера по този начин. В епохата на Windows 8 Microsoft изиска от производителите на оригинално оборудване да вградят Windows бутон в панела на дисплея на устройства със сензорен екран, но това изискване в крайна сметка изчезна. 

Microsoft казва, че ключът Copilot ще дебютира в някои компютри, които ще бъдат обявени на Consumer Electronics Show този месец. Устройствата Surface с преработената клавиатурна подредба са „предстоящи“.

  • Jan 05, 2024
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*