Facebook pixel

0700 17 470

0
media
media
media

AMD планира да представи отново своите процесори Threadripper, разкривайки два нови класа и два нови чипсета. Серията Threadripper включва Pro вариант, щателно пригоден за включване в елитните ешелони на работни станции за професионалисти. За разлика от това, серия, която не е Pro, се грижи за настолни компютри от висок клас (HEDT) и лица, обозначени като „професионалисти“, които не намират необходимост от функции за управление, осемканална конфигурация на паметта или огромното количество PCIe Gen 5 ленти.


Както Pro, така и HEDT процесорите са базирани на Zen 4 архитектурата на AMD, което им предоставя достъп до най-актуалното високоскоростно хранилище, предоставено от PCIe Gen 5. На върха на фамилията Threadripper Pro е 7995WX, който може да се похвали с впечатляващите 96 ядра и 192 нишки, максимална турбо честота от 5,3 GHz, поддръжка за до 384 MB L3 кеш и свързаност чрез 128 PCIe Gen 5 ленти. AMD представя набор от шест процесора Threadripper Pro, като базовият 7945WX предлага 12 ядра и 24 нишки. Серията Threadripper HEDT се очертава като прагматичния избор за онези, които се потапят в дизайна, производството, архитектурата, инженерството и медиите.


Списъкът на AMD включва три чипа Ryzen Threadripper, инвестиция, която няма да дойде без разходи. Флагманът 7980X е оборудван с 64 ядра и 128 нишки, постигайки тактова честота от 5,1 GHz и предлага щедри 320 MB общ кеш – всичко това за значителната цена от $4999.


Ако обмисляте придобиването на нов процесор Threadripper за работна станция, изборът на съвместима памет и дънни платки изисква обмисляне. Процесорите от серията Threadripper 7000 са ексклузивни в своята съвместимост с регистрирана памет, което прави небуферираните двойни инлайн модули памет (UDIMM) несъвместими. AMD представя дънни платки TRX50, които допълват HEDT процесорите и дънни платки WRX90, които придружават платформата Pro. Любопитно е, че дънните платки TRX50 разширяват поддръжката на Pro чипове, позволявайки концепцията за десктоп от висок клас, въоръжен с 96 ядра и 192 нишки за обработка. Това, разбира се, пропуска поддръжката за осемканална конфигурация на паметта или 128 PCIe Gen 5 ленти, но с мощта на 96 ядра, способността вече е страхотна.


Докато очакваме изчерпателни рецензии и изчерпателни сравнителни оценки, професионалната производителност и възможностите за игри на тези процесори ще бъдат изправени срещу процесорите Xeon и Core на Intel и стандартната серия Ryzen 7000 на AMD. И двете итерации на процесорите Ryzen 7000 Threadripper са планирани за пускане на 21 ноември.

  • Oct 20, 2023
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани*